Glavni izbornik
Poveznice

os_ante_starcevica_link

 

Ribolov

ŠPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO  «ZLATNI KARAS» VILJEVO

argaiv1782

ŠRD ˝Zlatni Karas˝ Viljevo je osnovano 11. siječnja 1981. Njegovi osnivači su bili: Antun Fekete, Jozo Bratuševac, Stjepan Ronta, Božo Stražanac, Stjepan Fekete, Zlatan Ižaković, Mirko Đakovac, Stratimir Stefanović, Tadija Crljenić, Antun Magušić, Željko Kovačević i Antun Knežević. Na prvoj konstituirajućoj sjednici izabran je i prvi predsjednik – Božo Stražanac. Ostali predsjednici u kratkoj povijesti ŠRD-a su bili: Antun Fekete, Ivo Crnčan, Mirko Đakovac, Franjo Knežević i Branimir Smoljan. Današnju upravu ŠRD-a čine: Krešimir Fekete (predsjednik), Branimir Smoljan (potpredsjednik), Antun Knežević (blagajnik) i Damir Knežević (tajnik). ŠRD broji 50-tak članova od čega je 20 mlađih od 18 godina, a ostalo su stariji. Da bi se postalo član ŠRD-a potrebno je kupiti godišnju dozvolu,a za one starije od 18 godina potrebno je i položiti ribički ispit (polaže se jednom i vrijedi za cijeli život). Cijene godišnjih dozvola su: kadeti/kinje (do 15 godina) – 50 kn, juniori/ke (16-18 godina) – 250 kn, seniori/ke (19-64 godina) – 500 kn, veterani/ke (iznad 65 godina) – 450 kn. Riboloviti je moguće i kupnjom dnevne dozvole koja vrijedi za jedan dan i čija je cijena 60 kn. Za sve informacije oko ribičkih ispita i godišnjih dozvola, zainteresirani se mogu obratiti gosp. Antunu Kneževiću (tel. 031/644-400).

Rad ŠRD-a od njegova osnutka pa do danas se uvijek usmjeravao u tri pravca: briga o očuvanju ribolovnih voda, druženje članova i rad sa mladima te sudjelovanje na natjecanjima. ŠRD gospodari rijekom Dravom od Podravske Moslavine (Konopljišta) do Donjeg Miholjca (tzv. Viljevačkog Velikog kanala). Uz rijeku Dravu postoji i nekoliko manjih rukavaca (mrtvica, bara) na kojima je moguć ribolov. Devedesetih godina, na inicijativu članova i tadašnjeg predsjednika Antuna Fekete, ŠRD na području Konopljišta vrši iskapanje ribnjaka tzv. Kanala Konopljište čime su znatno obogaćene ribolovne vode ŠRD-a. Kanal Konopljište se redovito svake godine poribljava plemenitom ribom (šaranom i amurom). ŠRD gospodari i dijelom toka rijeke Karašice. Najznačajnije riblje vrste koje se mogu loviti na vodama ŠRD-a su: šaran, amur, som, štuka, smuđ, klen, bolen, babuška, deverika, plotica, podust, mrena i dr.

Kao mlado društvo, sve do 2007. ŠRD nije imalo svoje prostorije u kojima bi se članovi sastajali i družili. Na inicijativu članova i uz svesrdnu pomoć načelnika Općine Viljevo gosp. Ivana Fekete, 2007. ŠRD započinje sa izgradnjom ribičkog doma na Kanalu Konopljište. Ribički dom je izgrađen i dovršen te su članovi konačno dobili svoje mjesto za druženje i sastajanje. Zahvaljujući potpori Općine Viljevo, 2008. uređen je pristupni put (nasipan sa kamenom) do Kanala Konopljište i do novoga ribičkog doma, što je znatno olakšalo pristup glavnoj ribolovnoj vodi. Društvo svake godine organizira i redovite radne akcije u svrhu uređenja i očuvanja naših voda i obala. Radne akcije se temelje isključivo na dobrovoljnom radu članova čiji je odaziv na akcije vrlo dobar.

Od samih početaka, ŠRD se aktivno uključilo u ribička natjecanja u disciplini Lov ribe udicom na plovak. Tijekom devedesetih, seniorska ekipa ŠRD-a se natjecala u 3. Hrvatskoj ligi istok gdje su ostvarili zapažene rezultate (3. mjesto). Na natjecanjima sa velikim uspjehom sudjeluju i najmlađe kategorije (kadeti). Danas se ŠRD natječe u lokalnoj Mini ligi zajednice ŠRU Donji Miholjac sa kategorijama seniora i kadeta. Ekipe društva redovito ostvaruju zapažene rezultate u Mini ligi. Osim u Mini ligi, seniorska ekipa ŠRD-a se natječe i u regionalnoj Županijskoj ligi Osječko-Baranjske županije gdje u vrlo jakoj konkurenciji osvaja mjesta u sredini poretka. ŠRD svake godine organizira i nekoliko natjecanja na svojim vodama. U prvom redu to su Društveno natjecanje na kojem se natječu samo članovi ŠRD-a i tradicionalni Kup Viljeva na kojem se natječu ekipe iz cijele županije. Pojedini članovi ŠRD-a su 2006. kao suci sudjelovali na Svjetskom prvenstvu u Lovu ribe udicom na plovak koje je održano na Staroj Dravi u Bilju.

ŠRD « Zlatni Karas » Viljevo 15. rujna 1983. donosi odluku o udruživanju u savez ŠRD Općine Donji Miholjac, Našice i Orahovica sa sjedištem u Donjem Miholjcu. ŠRD je aktivno sudjelovalo u radu zajednice, te je i danas uključeno u Zajednicu ŠRU Donji Miholjac. Jedno vrijeme je predsjednik Zajednice ŠRU Donji Miholjac bio naš član i predsjednik, gosp. Antun Fekete.

U zadnje vrijeme udruga se uglavnom financira od svojih članova i naših sponzora od kojih je najznačajnija Općina Viljevo. Kroz svoju povijest udruga je prolazila često i kroz vrlo teška razdoblja, ali je zahvaljujući upornom radu i zalaganju svojih članova i prijatelja društva uspjela opstati i u najtežim krizama.

Autor teksta: Krešimir Fekete, dipl.ing.

Ulovi:

Društveno natjecanje 2009:

Poribljavanje kanala Konopljište:

Radne akcije:


 
Pogled na našu općinu
Pretraživanje