Glavni izbornik
Poveznice

os_ante_starcevica_link

 

KUD Đeram

~  KUD "  Đeram"    Viljevo  ~

Početkom 2005. godine skupina mladih viljevačkih entuzijasta počela se okupljati s jednim plemenitim ciljem - ciljem očuvanja bogate, višestoljetne povijesti, kulture i tradicije našega mjesta. Nakon nekoliko mjeseci aktivnog rada i istraživanja kulturnih i povijesnih korijena, u subotu, 18. lipnja 2005. godine, osnovano je Kulturno-umjetničko društvo "Đeram", Viljevo! Mladi i stari zaljubljenici u kulturu, tradiciju i povijest našega mjesta napokon su dobili mogućnost djelovati u okviru dobro organiziranoga Društva, a većina osnivača su prije svoga angažmana u KUD-u djelovali u Crkvenom pjevačkom zboru Župe Sv. Andrije u Viljevu.

argaiv1782

Kada je 2005. godine osnovano naše Društvo, o običajima, načinu življenja, pjesmama i plesovima naših šokačkih predaka nismo mnogo znali. U samim počecima bilo nam je dovoljno, i najvažnije, imati snažnu volju i veliku ljubav prema ponekad teškom poslu istraživanja narodnog blaga. Danas, više od 3 godine poslije osnutka, možemo glasno i ponosno reći da svoju bogatu povijest, kulturu i tradiciju poznajemo mnogo bolje nego prije!Osnovni zadatak KUD-a jest njegovanje narodne baštine sela Viljeva i cijeloga viljevačkog kraja, kao i istraživanje, njegovanje, poticanje i promicanje izvornog šokačkog folklornog izričaja žitelja našega mjesta. Društvo se aktivno bavi proučavanjem i bilježenjem narodnih običaja, starih zanata i športova koji su prisutni u našemu mjestu od davnina.

Ponosni smo na svoj amaterski kulturno-umjetnički rad, na polju narodnog glazbenog stvaralaštva (pjesme, plesovi i običaji hrvatskog naroda viljevačkog kraja), te na područjima dramskog, likovnog i literarnog stvaralaštva. Njegujemo i promičemo folklor svog hrvatskog naroda, kao i nacionalnih manjina u našoj zemlji. Društvo posebno njeguje bogatu povijest Viljeva, istražuje povijesna vrela i izvore te se bavi rekonstrukcijom događaja iz bogate viljevačke prošlosti. Naš osnovni cilj jest podizanje kulturne i tradicijske osviještenosti svih članova Društva te stanovnika Općine Viljevo, te poticanje kreativnih sposobnosti izražavanja članstva na području kulturno-umjetničkog amaterizma. Od kada "Đeram" radi i stvara, kvaliteta kulturnog i zabavnog života u Viljevu je uvelike porasla!

Rad Društva je od početka bio izvrsno podržan od strane lokalne samouprave. Danas Općina Viljevo i njezin načelnik, gospodin Ivan Fekete, uvelike pomažu radu našega društva i glavni su pokrovitelji svih društvenih aktivnosti. Društvo ostvaruje izvrsnu suradnju sa Župom Sv. Andrije apostola u Viljevu, i njezinim župnikom, velečasnim Vladom Karačićem. Ponosimo se i svojom suradnjom sa Osnovnom školom Ante Starčevića, Viljevo, te ravnateljicom Blaženkom Krgović. U našemu radu pomogla nam je i bivša ravnateljica Osnovne škole, gospođa Ljerka Crnčan.

Predsjednik Društva je od početka djelovanja gospodin Dominik Knežević. Dužnost tajnika obavlja gospodin Josip Knežević, dok blagajničke poslove obavlja gospođa Tanja Ronta. Cjelokupan rad Društva temelji se na ljudima - entuzijastima, zaljubljenicima i zanesenjacima. Trenutačno oko 70 članova aktivno sudjeluje u aktivnostima i radu Društva, i raspoređeni su u 3 sekcije: Sekciji narodnih pjesama, igara i pjesama, Tamburaškoj sekciji te Sekciji starih športova i običaja.

Tekst preuzet sa web stranice KUD-a "Đeram":

www.kud-djeram.hr

Smotra folklora "Od konoplje i lana vreća tkana" 2009.: mimohod folklornih skupina kroz selo

Smotra folklora "Od konoplje i lana vreća tkana" 2009.: izvedba folklornih skupina na svečanoj pozornici


 
Pogled na našu općinu
Pretraživanje